Mi is az a kútfúrás?

Ha azt szeretnénk, hogy az udvarunkban saját kutunk legyen, akkor ásatnunk kell egyet. Legalábbis régen a kútásás volt az egyetlen módszer. Ma, ha kútban gondolkodunk, akkor több lehetőségünk is van.

Kút kialakítására ugyanis 3 lehetőségünk van:

  • kútverés
  • kútásás
  • kútfúrás

Kútverés esetén egy hosszú vascsövet vernek a földbe, melynek oldalán lyukak vannak. A csövet a talajvíz szintjéig verik le, az pedig a lyukakon át feltöltődik vízzel. Ez a módszer csak kis vízhozamot tud elérni, és csupán talajvizet hoz felszínre. Öntözésre alkalmas.

Kútásás az, amit nagyszüleink idejéből ismerünk, amiről a kerekes kút juthat eszünkbe, amiből talán mi magunk is húztunk már vizet gyermekkorunkban. A kútásás hosszú folyamat, hónapokat is igénybe vehet. Falát régen téglával, ma kútgyűrűvel rakják ki, a mélysége pedig a talajvíz szintje alá hatol. Vízszintje függ a csapadékmennyiségétől, így az erősen ingadozó, akár ki is száradhat a nyári nagy melegben. Mivel a felső talajvizet gyűjti össze, emberi fogyasztásra nem igen alkalmas.

A kútfúrás során egy erre a célra kifejlesztett fúróval készítenek furatot a földbe. A fúrt kút akár száz méternél mélyebbre is hatolhat, ahol már képes ivóvíz tisztaságú rétegvizet is gyűjteni, ráadásul nagy mennyiségben is akár.