Kútfúrás előkészületei

A kút nem más, mint egy mesterséges lyuk a földben. A világon a legkeresettebb folyadék az víz, ennek mintegy 97% a világon a földalatti víztározókban található édesvíz. A kútvízet lehet használni öntözésre, fűtésre vagy hűtésre, illetve megfelelő bevizsgálás után ívóvízként is.

Amennyiben saját maga szeretné fúrni a kútját, pár pontban összeszedtük mire érdemes figyelni.

 

1. Tervezés

Tervezze meg, hogy hova szeretné a kútat fúrni. Vannak helyek, ahova nem éri meg, mert vagy nagyon mélyre kell fúrni, vagy mert a vízminőség nem megfelelő. Ügyeljen rá, hogy megfelelő mennyiségű talajvíz legyen elfogadható mélységben.

Házi kútfúrás 1.

2. Keresse meg a helyet az ingatlanon ahol érdemes fúrni

Meg kell keresni az ingatlanon belül azt a helyet, ahol érdemes fúrni. Ha szükséges, végeztessen geológiai mérést.

Házi kútfúrás 2.

3. Tudja meg, hogy az ingatlanon korábban hol fúrtak kutat

A geológiai nyílvántartásban rögzítve vannak, hogy korábban hol fúrtak kutat, függetlenül attól, hogy találtak-e vízet. Ezek a feljegyzések segíthetnek abban, hogy megtalálja a megfelelő vízzáró réteget, illetve tudja, hol milyen mélyre fúrtak le.

Magyar Bányászati és Földtani Hivatal: link

Házi kútfúrás 3.

4. Keresse meg a geológiai és topográfiai térképeket

A geológiai térképek megmutatják, hogy hol vannak vízbázisok és sziklaalakzatok a területen. Viszont a topográfiai térképek mutatják meg, hogy hol érdemes fúrni.

Házi kútfúrás 4.

5. Kérdezze meg a környéken lakókat

A régi főként kézzel ásott kutak nincsenek dokumentálva, vagy ha nyilvántartásba is vannak véve, aki a környéken él pontosabban tudhatja, hogy mennyi vízet termelnek a környékbeli kutak.

Házi kútfúrás 5.

6. Tudja meg mit kell tennie, hogy megkapja a kútfúrás engedélyt

Kérjen segítséget a megfelelő önkormányzattól és állami szervektől, hogy megtudja mik a feltételei az ön ingatlanán a kutfúrásnak.

Házi kútfúrás 6.