Mi a teendőnk kútfúrás előtt?

Először is fontos tudni, hogy a kútfúráshoz minden esetben szükséges engedély. Azok a fúrt kutak, melyeket lakossági felhasználók rendelnek, nagyrészt talajvizes kutak.

Legelső lépésként meg kell terveztetni szakemberrel a kutat, az elkészült tervet pedig be kell nyújtani az illetékes szakhatóság felé. Ez magánszemélyek esetében ( max.30 m kút esetében, max. évi 500 m3 vízvétel) a település önkormányzatának hatáskörébe tartozik. Az engedély feltétele, hogy a vizet saját háztartáson belül használjuk fel.

A kútfúrás tekintetében az engedély várhatóan egy hónap alatt megérkezik, a költsége százezres nagyságrendbe tartozik. Ezt követően semmiféle egyéb költségünk nincs a víznyerés tekintetében.

Amennyiben nem talajvízkút engedélyre van szükség, hanem ivóvíz minőségű rétegvízkút engedélyt szeretnénk, akkor az engedélyért a Zöld hatósághoz (területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség) kell fordulni.

Nem csak a kútfúrás engedélyköteles, hanem annak elkészülte utána a használatáért is engedélyért kell folyamodnunk. Ez a kútlétesítési és üzemeltetési engedély. ezt követően vízórát kell szereltetni, és úgynevezett bányajáradékot kell fizetnünk a Magyar Államnak. Még ez is csak töredéke a vezetékes víz árának.