Kútásás, vagy kútfúrás? Melyik a jobb?

Az egyik legfontosabb különbség az ásott és a fúrt kutak között, hogy a kútfúrás az olcsóbb megoldás!

A másik fontos különbség, hogy a fúrt kút folyamatos vízadásra képes, nyári időszakban is, ellenben az ásott kút a nagy kánikulában, csapadékmentes időszakban, végső esetben akár ki is apadhat.

Míg a kútfúrás néhány nap alatt elkészül és gyakorlatilag rögtön használható, addig a kútásás több hetes, vagy akár több hónapig is eltartó munka lehet.

A kútfúrás esetében nincsenek járulékos plusz költségek, mint például a föld elszállítás, kútgyűrű, valamint a daruzás költsége.

A fúrt kútban tisztább vizünk lesz, mint az ásott kútban, és nem telik fel homokkal. Az ásott kút idővel feliszapolódik, amit bizonyos időközönként emberi erővel kell megtisztítani, ami nem olcsó munka.

A fúrt kúttal mélyebbre tudunk menni, míg az ásott kúttal kevésbé. Az ásott kút vize ebből adódóan kevésbé lesz egészséges, emberi fogyasztásra alkalmas, mint a fúrt kút vize.

A fúrt kutat, – különösen a nagy átmérővel rendelkezőt- szükség esetén tovább lehet fúrni szakszerűen, ellenben az ásott kúttal, amibe nem lehet belefúrni.