Mit jelentenek a kútfúrás alkalmával használt kifejezések?

Talajvíz – Ez az első vízadó réteg a talaj felszíne alatt közvetlenül. A talajvíz csupán öntözésre alkalmas, vagy ipari célokra, ivóvíznek nem alkalmas, tekintve, hogy a felszínről leszivárgott szennyeződéseket tartalmaz

Rétegvíz – A talajvíztől ( azaz az első vízadó rétegtől) vízzáró réteggel elkülönülő vízadó réteg a rétegvíz., mely akár egy, akár több rétegből is állhat. A szennyeződésektől sokkal jobban védett rétegről van szó, akár ivóvíz minőségű is lehet.

Fúrótorony – a kútfúráshoz speciálisan kialakított eszköz, melynek segítségével furatot képeznek a földbe, amely furatból lesz a kút.

Vert kút – Egy hosszú csövet, – melynek oldalai lyukasak – levernek a földbe, és a lyukakon keresztül fog befolyni a víz, melyet szivattyúval hoznak felszínre.

Ásott kút – nagyanyáink kerekes kútja, melyet ásással alakítottak ki, s több hónapon át tartó munkafolyamat végén lett egy ásott kutunk, melynek vízhozama jelentősen függ a csapadék mennyiségétől és az időjárástól. Ma már emberi fogyasztásra nem alkalmas ezen kutak vize.