Kezdőoldal

ÖNTÖZŐ- ÉS HÁZTARTÁSI KUTAK ENGEDÉLYEZÉSÉVEL, BEJELENTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÚTMUTATÓ

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb háztartási és mezőgazdasági öntöző kutak általánosan jogszerűnek minősülnek, azokat nem kell bejelenti, és üzemeltetésükhöz nem kell vízjogi engedélyt kérni. A kutak 2024. január 1. utáni létesítéséhez, üzemeltetéséhez vagy megszüntetéséhez szükséges teendőkről útmutatót készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A törvénymódosítást a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a NAK is támogatta.

 

Jövő évtől a kutakkal kapcsolatos esetleges bejelentési, engedélyezési feladatokat az határozza meg, hogy a kút vízkészletvédelmi szempontból milyen területen létesül. Az új szabályozás meghatároz kockázatmentes és kockázatos területeket, utóbbi kategóriába hazánk területének 12 %-a tartozik, ezek a védendő ivó- és/vagy karsztvízbázisok. A kockázatmentes és a kockázatos területeket a vízkészletvédelmi országtérkép mutatja majd meg, amelyet 2023. augusztus 31-ig készít el az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A térképet egyrészt a Hivatalos Értesítőben teszik közzé, másrészt a tervek szerint készül egy online felület is, ahol a helyrajzi szám megadásával lehet azonosítani, hogy az érintett terület kockázatmentesnek vagy kockázatosnak minősül-e.

A háztartási vízigényt kielégítő, 50 méter talpmélységet meg nem haladó, és az első vízzáró réteget el nem érő kút esetében kockázatmentes területen 2024. január 1-jét követően sem lesz teendő, nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez vagy megszüntetéséhez. Ivóvíz- vagy karsztbázis szempontjából kockázatos területen azonban a kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a kút helye szerint illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére.

Kockázatmentes területen a sekély mélységű (50 méter talpmélységet meg nem haladó) és az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntöző kút esetében 2024. január 1-jét követően a létesítést, üzemeltetést és megszüntetést előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központ részére, és a kutakat digitális vízmérővel kell felszerelni. Kockázatos területen a sekély mélységű öntözőkút létesítése, üzemeltetése és megszüntetése is vízjogi engedélyhez kötött tevékenység lesz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) útmutatót készített annak érdekében, hogy a lakosság és a mezőgazdasági vízhasználók el tudjanak igazodni a kutakkal kapcsolatos új, 2024. január 1-jén érvénybe lépő szabályozáshoz, a kutak létesítéséhez, üzemeltetéséhez vagy megszüntetéséhez szükséges teendőkről. Az útmutató elérhető a NAK portálján.

A vízkészlet fenntartása és a jövő nemzedékek számára történő megőrzése nem csak az állam, hanem mindenki kötelessége. Tekintettel arra, hogy az édesvízkészletek egyre korlátozottabban állnak rendelkezésre, a gazdálkodóknak fontos szem előtt tartani a felelős, fenntartható mezőgazdasági vízgazdálkodással összhangban lévő termelés szabályait, annak érdekében, hogy hazai vízkészleteinket meg tudjuk őrizni a következő generáció számára.

Top

Kézi kútfúrás

Ebben a videóban bemutatják egy házi megoldású kútfúrót, amelyhez a videó készítője egy kézi fúrógépet használ. A készítő minden eszközt saját kezűleg készít el, és nincs szükség speciális eszközökre. A folyamatot három fő részre osztják: az állvány, a fúrógép és a fúrófej elkészítésére.

Először bemutatják az állvány készítését. Részletesen megmutatják az anyagok kiválasztását és az állvány szerkezetét. Kiemelik a stabilitás és az állvány megfelelő rögzítése fontosságát, hogy biztonságosan és hatékonyan lehessen használni.

Ezután a fúrógép elkészítésének folyamatára térnek ki. Leírják, hogyan alakítsuk át a kézi fúrógépet, hogy illeszkedjen a kútfúró fejhez. Részletesen bemutatják az átalakítás lépéseit, és hangsúlyozzák a megfelelő illeszkedés és a stabil rögzítés jelentőségét.

Végül megmutatják a fúrófej elkészítését. Részletesen bemutatják az anyagokat, az eszközöket és a fúrófej összeszerelését. Kiemelik a fúrófej kialakításának fontosságát a hatékony és eredményes fúrás érdekében.

A videó során a készítő lépésről lépésre bemutatja az összes elkészítési és használati folyamatot, hogy a nézők könnyen követhessék. Ezáltal lehetővé teszi a nézők számára, hogy saját házi kútfúrójukat készítsék el és használják anélkül, hogy bonyolult vagy drága eszközökre lenne szükségük.

Ez a videó tehát részletes útmutatást nyújt a kézi fúrógéppel működő házi kútfúróról, és arra ösztönzi a nézőket, hogy saját kútfúró eszközüket készítsék el otthon, egyszerűen és költséghatékonyan.

Top

5 tipp a saját kútfúrásához

Ez egy érdekes összefoglaló a kútfúrásról, amelynek során a videós bemutatja azokat a fontos tényezőket, amelyekre figyelmet kell fordítani a saját kútfúrás során.

Az első tipp az, hogy alaposan meg kell tervezni a kútfúrás helyét. Az ideális hely a kút a lehető legalacsonyabb ponton van, és a lehető legtávolabb van a szennyeződésektől és más szennyező forrásoktól.

A második tipp az, hogy a megfelelő eszközöket kell használni a kútfúráshoz. A videóban a videós javasol egy speciális kútfúró berendezést, amelyet könnyen használhatunk és nem igényel nagy műszaki tudást.

A harmadik tipp az, hogy a kútfúrás során figyelembe kell venni a vízminőséget. A videóban a videós megoszt néhány hasznos tippet és információt a vízminőség ellenőrzéséhez és javításához.

A negyedik tipp az, hogy ügyeljünk az egészségünkre és a biztonságunkra a kútfúrás során. A videóban a videós megmutatja, hogyan lehet biztonságosan dolgozni, és milyen felszereléseket kell használni a balesetek elkerülése érdekében.

Az ötödik és utolsó tipp az, hogy a kút rendszeres karbantartása kulcsfontosságú. A videóban a videós megoszt néhány hasznos tippet és tanácsot a kút karbantartásához, beleértve a rendszeres tisztítást és az ellenőrzéseket.

Összességében a videó nagyon hasznos és informatív, és sok hasznos tippeket és tanácsokat nyújt azoknak, akik saját kútfúrást szeretnének végezni. A videó megtekintése után a nézők jobban felkészültek lehetnek a kútfúrásra és a kút karbantartására, és biztonságosan végezhetik el a kútfúrás folyamatát.

Top

Mégsem olyan egyszerű a fúrt kutat legalizálni

A fúrt kutak legalizálása nem annyira egyszerű, mint azt gondolnánk. Az illegális kútfúrások száma jelentősen megnőtt az utóbbi években, és sokan úgy gondolják, hogy könnyen bejelenthetik a fúrt kútjukat a hatóságoknak. Azonban a valóság az, hogy az eljárás sokkal bonyolultabb, mint azt sokan hiszik.

A fúrt kutak legalizálásához többféle engedélyre van szükség, amelyek közül az egyik a vízjogi engedély. A vízjogi engedély kiadásához a kutat műszakilag is ellenőrizni kell, és meg kell bizonyosodni arról, hogy a kutak nem szennyezik a talajvizet.

Ezenkívül, ha az illegális kutak tulajdonosai a múltban megsértették a jogszabályokat, akkor ezek az esetek tovább bonyolítják a folyamatot. Az illegális kútfúrások ugyanis a természeti környezet védelmével foglalkozó hatóságokat is érintik, amelyeknek a vizsgálata szintén hosszadalmas folyamat.

Fontos megjegyezni, hogy a fúrt kutak legalizálása rendkívül fontos a vízforrások fenntarthatósága és a környezetvédelem szempontjából. Az illegális kutak ugyanis jelentős károkat okozhatnak a környezetnek és az élővilágnak, és számos problémát okozhatnak a talajvíz minőségével és mennyiségével kapcsolatban.

A fúrt kutak legalizálása tehát bonyolult és hosszadalmas folyamat, amelyet a hatóságok szigorúan ellenőriznek, hogy megakadályozzák az illegális kutak káros hatásait. Az illegális kútfúrások visszaszorítása és a fúrt kutak szabályozása kulcsfontosságú a vízforrások fenntarthatósága és a környezetvédelem szempontjából.

Top

Kútfúrás videó

Ez a videó egy kis családi vállalkozásról szól, amely kútfúrással foglalkozik. A videóban a család bemutatja, hogyan dolgoznak egy kút építésén, a felszereléseket, az eljárásokat és a kút működését. Érdekes betekintést ad a kútfúrás folyamatába és azokba a technológiákba, amelyeket használnak a kútfúrás során. A videóban szereplő család nagyon lelkes és szakértő, és remek tippeket ad a kútfúrás tervezéséhez és végrehajtásához is. A videóban emellett szó esik a kút karbantartásáról és a kútvíz minőségének ellenőrzéséről is.

youtube.com videó link

Top

Fúrt kutak és a környezetvédelem

A fúrt kutak hatékony és gazdaságos források lehetnek az ivóvíz és az öntözővíz számára, azonban fontos megérteni, hogy azok működtetése is hatással van a környezetre. Az alábbiakban néhány tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet csökkenteni a fúrt kutak környezeti hatásait:

 1. Engedélyek és előzetes vizsgálatok: A kútfúrás előtt fontos megbizonyosodni arról, hogy az adott területen nem okoz károkat a kútfúrás. Ehhez előzetes vizsgálatok és engedélyek beszerzése szükséges.
 2. Tisztaság: Az építési folyamat során és a kút karbantartása során is fontos, hogy a területet és a kútat tiszta állapotban tartsuk. A kutat és környékét rendszeresen tisztítsuk meg, és ne hagyjunk hulladékot az építési területen.
 3. Vegyi anyagok használata: A kút karbantartása során vegyi anyagokat lehet használni, azonban ezeket körültekintően kell alkalmazni, és a felhasználást a minimálisra kell csökkenteni.
 4. Környezeti hatások: A kútfúrás környezeti hatásait minimalizálni lehet azzal, hogy a fúrt kút területének megfelelő növényzettel borítjuk, ami segít a talajerózió megelőzésében és a talajminőség javításában.
 5. Vízhasználat: A kutakból kivett víz mennyiségét és minőségét ellenőrizni kell, hogy biztosítani lehessen a fenntartható használatot. Az öntözés során olyan növényeket érdemes választani, amelyek kevesebb vizet igényelnek.
 6. Környezeti szempontok figyelembevétele: A kútfúrás tervezése során figyelembe kell venni a környezeti szempontokat is. A kutak elhelyezése, mélysége és vízhozama mind hatással lehet a környezetre.

Összességében, a fúrt kutak építése és karbantartása során fontos a környezeti hatások minimalizálása, és az ivóvíz- és öntözővíz-használat fenntarthatóságának biztosítása. Ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a kútfúrással kapcsolatban, érdemes szakértővel konzultálni.

Top

Fúrt kút karbantartása

A fúrt kutak karbantartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kutak hosszú élettartamúak és hatékonyan működjenek. Íme néhány fontos karbantartási teendő a fúrt kutaknál:

 1. Vizsgálja meg a kutat rendszeresen, legalább évente egyszer. Ellenőrizze a kutat a sérülések, repedések és egyéb problémák szempontjából. Ha észrevesz bármilyen rendellenességet, javítsa ki minél hamarabb.
 2. Tisztítsa meg a kutat legalább évente egyszer, hogy eltávolítsa a lerakódásokat és a szennyeződéseket. Ehhez használhat szakértői segítséget, vagy kúttisztító készüléket.
 3. Ha az Ön kútja mélyebb mint 10 méter, érdemes ellenőrizni a víz minőségét és a vízhozamot. Ehhez szakemberrel konzultálhat, vagy laboratóriumi vizsgálatokat végezhet a vízminőség ellenőrzésére.
 4. Ha a kútban vízszintváltozásokat észlel, vagy ha a víz mennyisége jelentősen csökken, érdemes ellenőrizni a kút állapotát. Lehet, hogy a kút fala sérült, vagy hogy az elzáródások csökkentik a vízhozamot.
 5. Végezzen rendszeres karbantartást a kút környezetében. Ellenőrizze a kutak fedelét, és távolítsa el a szennyeződéseket, a leveleket és az egyéb szerves anyagokat, amelyek a kutakban lerakódhatnak.
 6. Végezzen vizsgálatot a kutak vízszintjéről és a vízminőségről, hogy meggyőződjön arról, hogy a víz megfelelő minőségű és mennyiségű.
 7. Végezzen ellenőrzést a kút szivattyújáról is. A szivattyút rendszeresen karbantartani kell, hogy biztosítsa a hatékony működést.

Összességében, a fúrt kutak karbantartása nem nehéz, de fontos, hogy rendszeresen végezzék el a szükséges teendőket, hogy biztosítsák a kutak hatékony és hosszú élettartamát. Ha bármilyen problémát észlel a kút működése során, forduljon szakemberhez a javítás és karbantartás érdekében.

Top

Kút mélysége

A kútfúrás mélysége jelentősen függ a kút céljától és a helyi feltételektől. Általánosan elmondható, hogy a kút mélysége általában a vízszint alatt 5-10 méterrel kezdődik, és akár több száz méterig is elérhet, például ipari vagy geotermikus kút esetén.

Ha a kútot kerti öntözésre, állattartásra, vagy házi vízellátásra használják, általában 30-40 méteres mélységet javasolnak. Az ilyen típusú kutakat általában kútaknással fúrják, és az általuk elérhető vízmennyiség általában elegendő az alapvető igények kielégítéséhez.

Ha azonban nagyobb mennyiségű vizet kell kinyerni, például ipari vagy mezőgazdasági célokra, akkor általában fúrt kutat javasolnak, amelyek sokkal mélyebbek lehetnek. Az ilyen típusú kutak fúrása nagyobb szakértelmet igényel, és általában drágább is.

Fontos megjegyezni, hogy a kút mélysége csak az egyik tényező, amely hatással van a kút hatékonyságára. A kút helye, a talajviszonyok, a kút átmérője, a fúrási módszer és a kútfúró tapasztalatai mind szerepet játszanak a kút hatékonyságában és a kinyerhető vízmennyiségben. Ezért javasolt szakemberrel konzultálni, mielőtt elkezdenék a kútfúrást, hogy meghatározzák az optimális mélységet és a kút egyéb paramétereit.

Top

Kút típusok

A fúrt kutaknál többféle típus létezik, amelyek közül az alkalmazás függ a kutak céljától és a helyi feltételektől. Néhány példa a leggyakoribb típusokra:

 1. Kútaknás kút: A kútaknás kút a legelterjedtebb típus, amelyet általában kerti öntözésre, házi vízellátásra, állattartásra, vagy kisebb méretű ipari célokra használnak. A kútaknás kút körülbelül 30-40 méter mély lehet.
 2. Kutatásos kút: A kutatásos kút egy mélyebb típus, amelyet általában nagyobb ipari vagy mezőgazdasági projektekhez használnak. Ezek a kutak általában több száz méter mélyek lehetnek.
 3. Fúrt kút: A fúrt kút egy olyan típus, amelyet általában nagyobb vízmennyiség kinyerésére használnak, például ivóvízellátásra, öntözésre vagy ipari célokra. A fúrt kút általában nagyon mély, akár több száz méter mély is lehet.
 4. Kézi kút: A kézi kút a legősibb típus, amelyet ma is alkalmaznak, általában szárazság idején, amikor a vízszint alacsonyabb. A kézi kút különböző mélységekben lehet, és általában kézi szivattyúval nyerik ki a vizet belőle.
 5. Geotermikus kút: A geotermikus kút olyan típus, amelyet általában fűtésre vagy hűtésre használnak. Ezek a kutak olyan mélyek lehetnek, hogy elérjék a föld belsejét, ahol a hőmérséklet magasabb.

Ezek csak néhány példa a fúrt kutak típusaira. Minden típusnak saját előnyei és hátrányai vannak, és az optimális típus kiválasztása függ a helyi feltételektől és a kút céljától. Az optimális típus kiválasztásához javasolt szakemberrel konzultálni.

Top

A kútfúrás felmérésére

A kútfúrás felmérésére vonatkozóan az alábbi tanácsokat javasoljuk:

 1. Engedélyek és szabályok ellenőrzése: Mielőtt bármilyen kútfúrásra vonatkozó döntést hozna, fontos ellenőrizni a helyi hatóságok engedélyezési eljárásait és a vonatkozó szabályokat. A kútfúrással kapcsolatban számos előírás van érvényben, amelyeknek megfelelően kell eljárni, hogy a kútfúrás legális és biztonságos legyen.
 2. Helyszín megfelelőségének ellenőrzése: A kútfúrás előtt fontos ellenőrizni a helyszín megfelelőségét, és biztosítani, hogy a kútfúrás biztonságosan elvégezhető legyen. A helyszín kiválasztásánál figyelembe kell venni a talajminőséget, a környezeti tényezőket és a fúráshoz szükséges eszközök elhelyezkedését.
 3. Talajvizsgálat: A talajvizsgálat fontos része a kútfúrás előkészítésének, mivel segít meghatározni a talajminőséget és a vízminőséget. A talajvizsgálat alapján a szakember képes lesz ajánlani a legmegfelelőbb mélységet és az optimális fúrási eljárást.
 4. Szakember bevonása: A kútfúrás felmérése és elvégzése egy összetett és szakmai feladat, ezért javasolt szakember bevonása. A szakember segítségével biztosítani lehet a megfelelő kútmélységet, a biztonságos és hatékony fúrást, valamint a megfelelő minőségű ivóvíz kinyerését.
 5. Árajánlatok összehasonlítása: Az árak és a minőség különböző lehet a kútfúrás esetében, ezért ajánlott több szakemberrel is konzultálni, árajánlatokat kérni és azokat összehasonlítani. Az árajánlatban szerepeljenek a kútfúrásra vonatkozó költségek és a fúrás utáni szolgáltatások.

Fontos, hogy a kútfúrást megbízható és szakmailag kompetens szakember végezze el, és minden szükséges engedély és előírás betartásra kerüljön.

Top
1 2 3 8 Oldal 1 / 8