Kútamnesztia 2023-ban

Az év 2023 Magyarország számára fontos változásokat hozott a vízgazdálkodás területén. A kormány elfogadta a 1995. évi LVII. törvény módosítását, amelynek köszönhetően bevezették a “kútamnesztiát”. Ennek lényege, hogy a korábban nem hivatalosan vagy szabálytalanul létrehozott sekély kutaknak mostantól be kell jelenteniük létezésüket. Ennek a lépésnek a célja, hogy a hatóságok nyilvántarthassák és számba vehessék az országban jelenleg működő fúrt kutak és más kutatípusok számát. A sekély mélységű kutak, amelyek környezetvédelmi szempontból nem jelentenek veszélyt, szinte teljesen felmentést kapnak a korábbi szabályozás alól.

A törvény értelmében (Magyar Közlöny 2023. évi 91. szám, 2023.06.23.), azok a háztartási, kerti és mezőgazdasági célú kutak, amelyeket 2024. január 1. előtt engedély nélkül fúrtak meg, és nem mélyebbek 50 méternél, valamint nem érik el az első esővízzáró réteget, automatikusan mentesülnek az engedélyezési kötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy ezek a kutak azonnal szabályosnak minősülnek, feltéve, hogy a vízkészletvédelmi szempontok nem tiltják meg az építésüket (például védett területeken).

Ez a változás hatalmas megkönnyebbülést jelent a magyarországi fúrt kút tulajdonosoknak, hiszen jövő év elejétől egyszerűsített eljárással telepíthetnek fúrt kutat kertjükben. Fontos megjegyezni, hogy bár az ilyen kutak létrehozása nem igényel engedélyt, az tevékenységet mindenképpen be kell jelenteni az illetékes hatóságnál. Az új törvény a háztartási fúrt kutak számára éves 500 köbméteres vízhasználati limitet határoz meg, amely nem haladhatja meg ezt a mennyiséget. Ez a vízmennyiség a természetes személyek ivóvíz-ellátását és a háztartási vízszükségletet szolgálja. Ezzel a szabállyal a törvény célja a fenntartható vízhasználat biztosítása és az ivóvízminőség megőrzése.