A kútvíztisztítás lépései

A kútvíztisztítás problémáját az okozza, hogy a kútvízben a káros anyagok oldott állapotban fordulnak elő, így az egyszerű szűrési technológiák nem elegendőek és nem megfelelőek. A szennyeződések eltávolításának saját tisztítási technológiája van; minden egyes oldott állapotú anyagra más és más technológia vonatkozik. Mindenekelőtt a szennyeződések fajtájának és mértékének megállapítása szükséges, csak ezután következhet a célzott tisztítás.

Számos esetben előfordul, hogy a megfelelően tisztított kútvíz jelentősen jobb minőséget képvisel, mint a hálózati csapvíz. Magyarország számos településén előfordulhat, hogy a vezetékes ivóvíz minősége kifogásolható, vagy ami ennél sokkal gyakoribb, egyszerűen túlságosan klóros.

A kútvíztisztításban több eljárást alkalmazunk. Alapvető eljárás a fertőtlenítés, amikor a biológiai szennyeződéseket szüntetjük meg. A lágyítással a háztartási berendezéseinket óvjuk meg. A gáztalanítással a metángáz veszélyeitől szabadulunk meg. Szűréssel pedig a mechanikai szennyeződéseket távolítjuk el.