Fúrt kutak típusai

Ha fúrt kutat szeretnénk készíttetni, két típus közül választhatunk, egyik a talajvízkút, másik pedig a rétegvízkút. Mielőtt döntünk, azt kell mérlegelni, hogy mire fogjuk felhasználni a kútból kinyert vizet.

A talajvízkút értelemszerűen a talajvizet nyeri ki a földből, ami az édesvízkészlet azon része, mely a legfelső vízzáró réteg felett helyezkedik el. Vízszintje a csapadékmennyiségtől is függ, így ősszel a nagyobb esőzések miatt, tavasszal pedig a hóolvadás miatt megemelkedik. Ez a vízréteg a talajtól átlagosan 2-5 méter távolságra van. Kialakításának költségei jóval kisebbek, mint a rétegvízkutaké, és engedélyeztetése is egyszerűbb. A talajvízkutakból kinyert vizet kiválóan használhatjuk otthonunk WC-jének, fürdőszobájának vízellátására, fürdőmedencénk feltöltésére vagy kertöntözésre.

A rétegvízkút a vízzáró réteg alatt elhelyezkedő rétegvíz kiaknázására szolgál. A rétegvíz lefelé gyakran rendkívül változatos távolságban található meg, de a talajvíznél mindenképpen mélyebben helyezkedik el, így ennek a típusú kútnak a kialakítása nagyobb figyelmet igényel. Éppen ezért létrehozása nagyobb beüzemelési költséget jelent, viszont a kinyert vízmennyiség már ipari felhasználásra is alkalmas. Engedélyeztetése nagyobb bonyodalmat jelent, mint a talajvízkutak esetében.