A 21. században megéri kutat ásatni?

Manapság egyre többen gazdasági számítások végzésével próbáljuk az összes létező kiadásunkat kordában tartani. Mindig megnézzük egy nagyobb kiadás előtt, hogy az vajon megéri-e. Régebben sokkal kevesebbet foglalkoztunk a számolgatással, de ahogy nőnek egy családban a kiadások, úgy nő az igény a költségtakarékos megoldásokra. Nagyon sokan tudnak pozitív döntést hozni ezekben a helyzetekben is.

Egy kút fúrása maga a befektetett tőke, de mi van a hozadékkal. Azaz azzal, hogy a kút használatból milyen további előnyöket kovácsolhatunk? Meg kell nézni, hogy egy hónapban mennyit locsolunk a kertben, mennyit mossuk az autót. Ha egy alapos számítást végzünk, akkor nagyon gyorsan rájövünk, hogy bizony a fúrt kút megtérül, jócskán. Ezt akár 2-3 éven belül realizálhatjuk is. Ha viszont ipari felhasználású a vízmennyiség, akkor más a helyzet, de ott is gyors megtérülési idővel lehet számolni. Ott akár 1 hónap alatt is megtérülhet a kútba ölt pénz.

A fúrt vízkút megépítésére körülbelül elköltünk 200 és 500 000 forint közötti összeget. Megvásároljuk hozzá a gépészeti anyagokat és beüzemeltetjük a kutat. Miután ez megvan, ölbe tehetjük a kezünket és az elkövetkezendő 6 évben még hasznot is termel számunkra a kút. Ha meg úgy döntünk, hogy idősebb korunkban őstermelőként kertünkben nevelgetjük a palántákat, akkor nem kell a csekély nyugdíjunkból még a kútfúrásra is költenünk.