Kútfúrás után fellépő esetleges problémák

1. A kút homokol – Rögtön a kútfúrás után ez még teljesen természetes jelenség. Erre mondják azt, hogy a kutat „járatni„ szükséges. Fontos, hogy szűrőt kell építeni a folyásirányba, amit gyakran kell figyelni és tisztítani. Ha a homokolás tartósan fennáll, akkor érdemes beépíteni homokleválasztó berendezést, ami gyakorlatilag kicentrifugálja a homokot a vízből.
2. Nem megfelelő a hozam – Ebben az esetben ciszterna építésére van szükség, amibe átszivattyúzzák a vizet, ahonnan pedig egy nagyobb teljesítményű szivattyúval kell ellátni a az öntözőhálózatot.
3. A kút nem a meglévő öntözőrendszer vízigénye szerint töltődik újra – Ez esetben az öntözési zónák között kell hagyni valamennyi időt, vagy több részletben kell megoldani az öntözést.
4. Gázos víz – Ebben az esetben mély kútszivattyút kell alkalmazni, mivel azok elmerülnek, és nem lépnek fel szívási gondok. Önfelszívó szivattyúk is használhatók, mivel azok kidolgozzák magukból a gázbuborékokat.
5. Algás a víz – szűrővel orvosolható a probléma, kivéve a fonalalga esetében, azt csak homokszűrővel lehet kiküszöbölni.